Малина - одна з найпопулярніших ягід для українців і одна з не дуже вибагливих. Але малинник все ж таки потребує оновлення, це називається "омолодження".

Як зробити це правильно, щоб потім урожай порадував не тільки своєю кількістю, а й якістю.

Малина

Кожні 5-7 років, а то й частіше, малинник слід кардинально омолоджувати. Для цього є кілька способів, і, мабуть, найлогічніший із них – перенести ділянку на нове місце, висадивши молоді саджанці. Якщо ж такої можливості немає, можна обійтися і без пересадки.

Щоб наступний сезон пройшов без втрат у врожаї малини, необхідно зайнятися омолоджуванням рослин у два етапи протягом двох років.

Восени першого року слід викопати половину наявних кущів малини (через один), залишивши другу половину для плодоношення наступного сезону.

Популярні новини зараз

Як правильно та швидко зварити буряк, щоб годинами не стояти біля плити – хитрість 30 хвилин

А ось такого ще не було: від ТЦК тепер не сховатися - мобілізація виходить на новий рівень

ТЦК дали більше повноважень: мобілізація та поліція церемонитися не стануть

Рецепт домашнього плавленого сирка без хімії – просто, корисно і смачно

Показати ще

Велика та соковита малина, фото: youtube.com

На ділянці землі, що звільнилася, потрібно витягти як мінімум два відра виснаженого старого грунту і заповнити посадкові ями новим грунтом - годиться земля з іншого місця вашої ділянки, на кожне відро якої слід додати одне відро компосту (перегною, гною), і комплексне мінеральне добриво (азофоску і ін). Його можна замінити на кілька монодобрив (суперфосфат, сульфат калію та ін.). Добре перемішайте добрива та землю в посадковій ямі, загортаючи живлення на глибину близько 20 см.

З настанням весни молоду "кропивку", що виросла від старих кущів малини, можна буде відокремити та пересадити в оновлений поживний ґрунт.

Обрізка малини навесні

У наступному сезоні після завершення плодоношення стару малину слід викопати і виконати ті самі маніпуляції з ґрунтом, після чого навесні заповнити грядки новими саджанцями.

Читайте також:

Чим не можна підгодовувати озимий часник, щоб не загробити весь урожай та свою працю.

Пиво допоможе позбутися слимаків на городі: ще 2 засоби від досвідчених городників.