В Україні банки все частіше блокують рахунки клієнтів, які беруть участь у криптовалютних транзакціях через однорангові (P2P) платформи.

Ці платформи дозволяють проводити транзакції безпосередньо з карти однієї особи на карту іншої, але іноді ними користуються шахраї для відмивання грошей. Якщо транзакція позначена як підозріла чи шахрайська, банки можуть призупинити або заблокувати відповідні рахунки.

Випадок, яким поділився на форумі Міністерства фінансів клієнт ПриватБанку, наголошує на цій проблемі. Він здійснив платіж за криптовалюту та отримав скріншот з біржі Binance. Незважаючи на це, картку клієнта було заблоковано після скарги на шахрайство від контрагента транзакції.

Шахраї часто використовують різні тактики для експлуатації банківських рахунків, у тому числі використовуючи рахунки «IL» — куплені банківські картки з доступом до банківських додатків, які використовуються для отримання та швидкого виведення коштів.

Одним із найпоширеніших методів відмивання вкрадених грошей є купівля криптовалюти, яку складніше відстежити. При продажі біткоїнів поза офіційними біржами існує ризик зіткнутися з шахраями, які пропонують ціни вище ринкових, щоб швидко скинути вкрадені кошти.

Популярні новини зараз

У жодному разі не викидайте горіхову шкаралупу у сміття: 4 способи використати її на городі

Наступного року виноситимете врожай тазиками: чим підгодувати грядки з помідорами восени

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Показати ще

Якщо ваш рахунок заблоковано через такі транзакції, служба підтримки банку повідомляє, що його можна відновити після процедури перевірки. Клієнти отримають повідомлення з проханням надати документацію для спрощення перевірки та можливого розблокування їх рахунку або транзакції за умови, що надані дані підтверджують законність транзакції.

Читайте також:

Українцям роздадуть гроші на опалювальний сезон: як отримати фінансову допомогу

"Ощадбанк" приготував приємний сюрприз: дадуть гроші на комуналку та ліки

Українцям платитимуть по дві соцдопомоги одразу: хто отримає кілька виплат одночасно