У неділю, 8 вересня 2024 року, помер актор театру та кіно, учасник "Джентльмен-шоу" та заслужений артист Валерій Бассель. Артиста не стало на 86-му році життя.

Причина смерті артиста не розголошується.

Трагічну звістку повідомила прес-служба Одеського академічного театру ляльок. якому Бассель віддав багато років свого життя. Так, із 2012 року він обіймав посаду помічника художнього керівника.

"З глибоким сумом повідомляємо, що сьогодні пішов із життя Валерій Михайлович Бассель, заслужений артист України, актор, режисер, педагог, неповторна творча особистість, гуру нашого театру", – розповіли у театрі.

Валерій Бассель родом із Росії. Так, у 1960 році він закінчив Новосибірське театральне училище, а після цього працював у театрах Новосибірська, Алмати та Калінінграда.

Популярні новини зараз

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

А в росії так можна? У Лівані в злочинців вибухнули телефони, кухонні прилади та навіть машини

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Показати ще

Проте 1972 року переїжджає до Одеси. У 1970-х роках він почав грати у виставах Одеського російського драматичного театру ім. Андрія Іванова (нині – Одеського обласного драмтеатру), а також паралельно із цим співпрацював з Одеською кіностудією.

Був учасником гумористичного "Джентльмен-шоу".

Пізніше Бассель заснував свій власний театр "Суєта суєт", де виявив свій режисерський талант.

У кіно Валерій Бассель дебютував у 1977 році, знявшись у фільмі "Портрет із дощем" режисера Гавриїла Єгіазарова. Цього ж року на екрани вийшов музичний фільм-казка Тамари Лісіціан "Чарівний голос Джельсоміно", в якому також знявся Бассель.

Серед інших відомих робіт у кіно – такі проекти як "Місце зустрічі змінити не можна", "Трест, що лопнув", "Вогняні дороги", "Зелений фургон", "Фанат", "Невстановлена ​​особа", "Гамбрінус". "Мисливці за діамантами", "Життя та пригоди Мішки Япончика", "Шулер", "Син за батька", "Вовче сонце", "Анка з Молдаванки", "Капітанша" та інші.

Наразі колеги та учні Валерія Басселя прощаються з ним, відзначаючи його неоціненний внесок у мистецтво та його неоціненний вплив на розвиток театрального та кінематографічного процесу в Україні.

"Він творив чудовий окремий світ - єврейський театр Басселя. Бачила там кілька спектаклів, коли була зовсім підлітком, на початку театрального шляху в Одесі. Я назавжди пам'ятаю ту інтонацію, ту ніжність, ту фантазію, що оживала в маленькому просторі, і тоді здавалося, що можливо все", - написала актриса Марія Хомутова.

Читайте також:

Завдяки Путіну росіяни почали жити у страху, відчувши війну в Курсі - карма у дії

ВСУ розбомбили ще одну колону в Курській області, Путін вважає за краще мовчати, але відео вже є

Тривожний дзвіночок для Путіна: з радарів зник вертоліт із важливим чиновником та ще 20 пасажирами