Кожен, хто вирощує гладіолуси, знає, що ці квіти дуже бояться холоду, тому щойно температура повітря перевалить за 0 градусів, а цибулини залишаться в землі, вважай, що гладіолуси вже втрачені. Саме тому важливо знати, що на зиму цибулини викопують із землі.

І справді, здебільшого клімат холодний, із тривалими заморозками та суттєвим промерзанням ґрунту, через що цибулини гладіолуса залишені в землі можуть замерзнути та загинути. Щоб уникнути загибелі квітів та зберегти бульбоцибулини у життєздатному стані, більшості садівників в Україні доводиться зберігати їх у холодильнику чи льоху до весни.

Так, коли надземна частина рослини - стебло та листя, стануть коричневими, настав час цибулини викопати. Як правило, це відбувається на початку жовтня. Потім цибулини сортують, обробляють розчином магнію перманганату і сушать. І лише потім прибирають на зберігання. Ось тільки не кожен дачник знає, як це правильно робити.

Відразу після викопування у цибулин треба обрізати стебла та коріння. Після обрізки бульб необхідно промити їх у чистій воді. Після просушування цибулини гладіолусів слід розкласти сухими чистими ємностями. Для цього чудово підійдуть дерев'яні ящики та картонні коробки.

У зимовому зберіганні найголовніша небезпека для гладіолусів – це загнивання. Щоб гладіолуси було комфортно, вологість має бути в районі 80%.

Потім їх слід помістити в темну кімнату з температурою повітря від 3 до 5 °C. Дуже важливо тримати цибулини саме у цих рамках. Якщо буде тепліше, вони проростуть раніше за термін. А за нижчих температур — замерзнуть.

Популярні новини зараз

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Догляд за полуницею у вересні: правила поливу, обробки та підживлення

Хотіли отримати допомогу, а залишилися без усіх грошей: українцям розповіли про схему шахраїв із виплат від ЄС

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

До речі, зберігати гладіолуси взимку краще в лушпинні, тому що вона допоможе захистити цибулини від висихання. Тим не менш, рекомендується видалити лусочки, що знаходяться внизу бульби. Таким чином, буде забезпечено доступ до повітря та покращено вентиляцію.

Але навіть дотримання цих правил не може гарантувати відмінної схожості навесні. Є один секрет, про який знають лише досвідчені квіткарі: цибулини гладіолусів потрібно укладати таким чином, щоб вони не стикалися один з одним. Інакше пишної клумби не видно.

Читайте також:

Вимахають під два метри: як треба садити гладіолуси - у відкритий ґрунт чи горщики

Зверніть увагу на свої цибулини гладіолусів: що потрібно зробити, щоб квіти точно зійшли

Таких величезних квітів у вас ще не було: як захистити гладіолуси від морозів, щоб вони виросли ще більше