Заступник директора ПАТ "Київводоканал" Володимир Костюк висловив стурбованість можливим впливом забруднення річки Десна на водопостачання Києва.

В інтерв'ю Espresso він наголосив, що зараз річка Десна забезпечує 70% питної води Києва через Деснянський водогін.

Костюк пояснив, що будь-яке суттєве забруднення річки Десна може призвести до серйозних наслідків для системи водопостачання міста. Він зазначив, що проблема забруднення погіршується, а результати лабораторних досліджень свідчать, що рівень забруднення не знижується.

Регулярний моніторинг «Київводоканалу», який включає відбір проб двічі на тиждень, показує, що органічне забруднення зберігається.

«Хочу нагадати, що річка Десна залишається основним видом водопостачання для очисних споруд Деснянських водопровідних станцій і становить 70% підготовленої питної води для мешканців Києва. Альтернативи такому водозабору сьогодні немає. Його втрата призведе до серйозних наслідків й розбалансування системи водопостачання столиці», - заявив він.

Вода з-під крана: скрін з відео

Популярні новини зараз

Догляд за полуницею у вересні: правила поливу, обробки та підживлення

Війна в Україні не закінчиться ні цього року, ні наступного: європейський міністр оборони зробив страшну заяву

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

Якщо ситуація погіршиться ще більше, Києву, можливо, доведеться покладатися на альтернативні джерела води, такі як Дніпро та артезіанські джерела. Проте Костюк попередив, що ці альтернативи можуть повністю задовольнити потреби міста у воді, що може призвести до дефіциту поставок.

«Забруднення річки Десна просувається. Ми стежимо й аналізуємо показники лабораторних досліджень багатьох організацій, які опікуються цим питанням. Водоканал двічі на тиждень бере проби у верхівʼях річки. На жаль, розбавлення цього забруднення так, як моделювали, не відбувається. Зараз забруднена вода спустилась нижче Чернігова. На жаль, органічне забруднення продовжується. Змоделювати яка вода прийде на водозабір через 4-5 днів, неможливо. Втім, ми очікуємо найгірших результатів. Якщо такі результати підтверджуються й наша чинна технологія не здатна буде очистити воду, то можливий сценарій відмови від цього джерела водопостачання й перехід на інші джерела. Зокрема, Дніпровську станцію та артезіанські джерела. Втім, ця альтернативна система не зможе на 100% забезпечити водопостачанням все місто Київ», – попереджає заступник директора ПАТ «Київводоканал».

Читайте також:

Слідом за тарифами на світ: українці побачать нові платіжки за воду – як зростуть ціни

Прогноз на зиму погіршується: чи буде вода та опалення при диких відключеннях світла