Кожен городник знає, що розбивши на своїй присадибній території навіть невелику плантацію малини, можна забезпечити свою родину запашними плодами на весь рік, заморозивши їх, перетерши з цукром або зваривши ласе варення. Ось тільки без належного догляду ягоди малини виростають дрібними та кислими.

Так, всі знають, що кущі малини за сезон виносять із ґрунту безліч поживних речовин, витрачаючи їх на формування зав'язей та налив плодів, тому добриво ягідника восени органічними та мінеральними продуктами є життєво необхідним.

І справді, на початку осені удобрювати малину потрібно для того, щоб кущі відновили свої сили, зробили закладку плодових бруньок на майбутній рік і покращили свою зимостійкість.

Зазвичай під малину вносять сульфат калію або калімагнезію із розрахунку 2 столові ложки мінерального добрива на відро теплої води. Після цього витрачаємо на квадратний метр малинника по чотири склянки виготовленого складу.

До речі, важливо не лише знати норму витрати, а й правила внесення добрива. Так, насамперед слід провести якісне прополювання малинника, щоб нічого не перешкоджало засвоєнню поживних речовин. І лише після цього можна проводити полив.

Малина плодоносить, фото: youtube.com

Підійде і зольний настій: півлітрова банка на 10 л води, наполягатиме 2 дні. У попелі є крім калію та фосфору цілий комплекс цінних мікроелементів, що зміцнюють рослинні організми та сприяють закладенню нирок на майбутній сезон.

Популярні новини зараз

Наступного року виноситимете врожай тазиками: чим підгодувати грядки з помідорами восени

Повітряний яблучний пиріг з божественним ароматом – рецепт ідеального десерту на швидку руку

Ви це викидаєте і не замислюєтеся: які відходи врятують вашу моркву від шкідників

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Показати ще

Також можна просто прибрати бур'яни та посипати ґрунт золою, а після акуратно пропушити землю.

важливо!

  • Останній раз малину удобрюють складами без азоту, оскільки стимуляція зростання надземної частини протипоказана рослинам, які готуються до періоду спокою.
  • Не використовуйте під малину та калійні склади з хлором, наприклад, хлористий калій, оскільки ця речовина провокує розвиток небезпечного захворювання – хлороза.

Додатково малинники рекомендується замульчувати п'ятнадцятисантиметровим шаром прілої органіки, наприклад, торфонавозним або садовим компостом, перегноєм, соломою. Мульча не тільки збагачуватиме грунт гуміновими речовинами та мінеральними солями в міру розкладання, аж до середини весни, але й захистить рослини від вимерзання, особливо в холодну сніжну зиму.

Читайте також:

Ось це врожай: чим підгодувати малину восени, щоби потім ягодами завалило

Такому великому і солодкому перцю заздрити навіть сусіди: секрет простого добрива без будь-якої хімії.

Ваші троянди засохнуть і їх доведеться викопувати: чим у жодному разі їх не можна удобрювати

Чи можна удобрювати помідори золою та яким буде врожай: важливі поради