Американський актор кіно, театру та телебачення Джеймс Ерл Джонс помер у віці 93 років, повідомляє Variety . Саме він свого часу озвучив Дарта Вейдера у кіноепопеї "Зоряні війни".

Представник актора Баррі Макферсон повідомив журналістам, що Джонс помер у понеділок вранці в оточенні сім'ї у своєму будинку в окрузі Датчесс, штат Нью-Йорк.

Про причину смерті не повідомляється.

Видання зазначає, що кар'єра Джонса тривала 60 років, він був одним із перших темношкірих акторів свого покоління.

Джеймс Ерл Джонс народився 17 січня 1931 року в Аркабутлі, штат Міссісіпі. Його батько залишив сім'ю до народження сина, а Джеймс виріс із дідусем та бабусею у Мічигані. Він багато років страждав від заїкуватості і майже розмовляв, поки співчутливий вчитель не заохочив його читати вірші у класі.

Він дебютував на Бродвеї у 1958 році, а у 2022 році один із театрів був перейменований на честь Джонса.

Популярні новини зараз

Кожен другий гробить своє здоров'я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

А в росії так можна? У Лівані в злочинців вибухнули телефони, кухонні прилади та навіть машини

Ви це викидаєте і не замислюєтеся: які відходи врятують вашу моркву від шкідників

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Його останньою роллю в кіно стала поява у фільмі «Поїздка до Америки 2», сіквелі стрічки 1988 року. Джонс повернувся до ролі короля Джаффе Джофера.

За свою 60-річну кар'єру Джонс знявся у десятках голлівудських фільмів та серіалів. Серед них — «Велика біла надія», «Поїздка в Америку», «Конан-варвар», «Кращі з найкращих», «Злочинні зв'язки», «Доктор Стрейнджлав, або Як я навчився не хвилюватися і покохав атомну бомбу».

Зазначимо, що світову славу Джеймсу Ерл Джонсу принесла озвучка центрального персонажа кіносаги «Зоряні війни» Дарта Вейдера.

Актор також подарував свій голос леву Муфасі у мультиках «Король лев», що вийшли у 1994 та 1998 роках, а також рімейку 2019 року.

Джеймс Ерл Джонс — володар багатьох престижних премій, серед яких «Тоні», «Еммі» та «Греммі». 2011 року він отримав почесний «Оскар» за «внесок у розвиток кіномистецтва».

Читайте також:

Завдяки Путіну росіяни почали жити у страху, відчувши війну в Курсі - карма у дії

ВСУ розбомбили ще одну колону в Курській області, Путін вважає за краще мовчати, але відео вже є

Тривожний дзвіночок для Путіна: з радарів зник вертоліт із важливим чиновником та ще 20 пасажирами