Настала осінь пора, коли землю встеляє листя і огрядні городники просто беруть і спалюють їх.

Але крім небезпеки пожежі та неприємного запаху на половину району нічого від цієї дії гарного не буде. А листя можна використовувати на городі, і ми розповімо вам, як.

Город, зображення з вільних джерел

Опале листя - це справжній скарб поживних речовин для ґрунту. У процесі розкладання вони збагачують ґрунт органічними сполуками, покращують його структуру та сприяють розвитку корисних мікроорганізмів. Садівники, які використовують листя як добриво, дотримуються природного циклу, який століттями підтримував здоров'я лісових екосистем.

Застосування листя як добрива має низку істотних переваг.

По-перше, листя багате азотом, фосфором та калієм – основними елементами, необхідними для росту рослин.

Популярні новини зараз

Всі будуть у захваті від такої смакоти: рецепт голубців у тісті, тушкованих у томатному соусі

45-річна Маша Єфросиніна показала, як може виглядати жінка: плоский живіт та обличчя, як у 25

Такої допомоги зрадіє багато хто: хто з українців отримає виплату у розмірі 10 пенсій

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

По-друге, вона допомагає утримувати вологу у ґрунті, що особливо важливо у посушливі періоди. Крім того, шар листя захищає коріння рослин від перепадів температур та запобігає росту бур'янів.

Листя волоського горіха, фото: youtube.com

Правильне застосування листя на городі

Для максимальної користі листя слід правильно підготувати та застосовувати. Найкраще подрібнити листя перед використанням – це прискорить процес їх розкладання. Шар листя на грядках не повинен перевищувати 5-7 см, інакше може порушитися повітрообмін у ґрунті. Важливо також враховувати, що листя деяких дерев, наприклад, дуба або волоського горіха, розкладаються повільніше і можуть змінювати кислотність ґрунту.

Компостування листя

Одним з найбільш ефективних способів використання листя є їхнє компостування. У компостній купі листя поєднується з іншими органічними відходами, що прискорює процес розкладання та збагачує кінцевий продукт. Готовий листовий компост – ідеальне добриво для городу, яке можна вносити під будь-які культури.

Город

Мульчування листям

Листя відмінно підходить для мульчування посадок. Шар мульчі з листя захищає ґрунт від пересихання, регулює його температуру та пригнічує зростання бур'янів. Особливо ефективним є мульчування листям для багаторічних рослин і в колах дерев і чагарників.

Застереження під час використання листя

Незважаючи на очевидну користь, при використанні листя як добрива слід дотримуватися деяких запобіжних заходів. Не можна використовувати листя, зібране вздовж доріг або в забруднених районах, оскільки воно може містити шкідливі речовини. Також варто уникати листя рослин, уражених хворобами, щоб не поширити інфекцію на городі.

Опале листя: скрін з відео

Читайте також:

У пика вистачить і на компоти, і на вино: названо найкращий час для висаджування винограду восени .

Комахи залишать вашу ділянку назавжди: які рослини потрібно висадити, щоб позбутися ос.