Огородні роботи в 2024 році добігають кінця і тільки найстійкіші дачники залишилися "в бою" у процесі висаджування озимих культур.

Але вже зараз потрібно подумати те, яким буде ваш город у 2025 році. Як мінімум, варто пам'ятати про те, що не можна садити культури на тому самому місці. Адже або ми не отримаємо врожаю взагалі, або він буде дуже мізерним.

Перекопування городу, зображення з вільних джерел

Тому питання як зробити город, тобто де розмістити ту чи іншу рослину, слід приділити особливу увагу. І робити це краще ще під час зимових холодів, коли є час на такі міркування.

Але, говорячи про так званий дизайн городу, давайте спочатку розберемося, які культури дають якийсь середній урожай, наприклад, з 1 квадратного метра добре удобреної землі. А ці цифри в кг будуть приблизно такими:

  • капуста рання 3-4;
  • капуста пізня 6-10;
  • буряк та морква 4-6;
  • кабачки 6-7;
  • овочеві бобові 1-1, 5;
  • цибуля ріпчаста 2-4;
  • перець солодкий 2-3;
  • баклажани 3-7;
  • помідори 4-8;
  • огірки 3-5.

У південних районах ці цифри може бути трохи більшими, у північних – трохи меншими.

Популярні новини зараз

Маша Полякова виступила у Палаці Спорту в Києві: як їй вдалося зібрати залу

Кімнатні рослини та дощ за вікном: навіщо досвідчені квітникарі виносять їх на вулицю

Накопичувати і мати заначку - не для них: знаки Зодіаку, які не вміють поводитися з грошима

Погода взимку вразить українців: до чого готуватись

Показати ще

Город, зображення з вільних джерел

Отже, на початку статті ми акцентували вашу увагу на тому, що постійно садити на одному місці ті самі культури не можна. І повертати на старе місце їх можна лише за 3-4 роки. Причому, слід враховувати схожість культур із сімействам.

Так, наприклад, якщо грунт був заражений кілою, то на ньому не можна садити не менше 4 років ні капусту, ні брукву, ні ріпу, ні редис, ні редьку. Оскільки всі вони належать до сімейства Хрестоцвіті.

Тою ж властивість мають "родичі" в особі помідорів і картоплі, що належать до сімейства Пасльонових. Тому для них краще пошукати інше місце на найближчі 2-3 роки.

А ось петрушка, морква, капуста, селера, соняшник і тютюн хоч і не родичі, але можуть все хворіти на білу гниллю. І через це на тому самому місці їх краще висівати не раніше, ніж через 3 роки.

Капуста на городі, фото: youtube.com

Роблячи город слід також враховувати терміни визрівання овочів. І на ділянках, де в попередній рік росли ранньостиглі сорти рослин, слід висаджувати ранні за термінами посадки.

А площі, що займаються пізньодозріваючими культурами, на наступну весну краще залишати під культури, що пізно висіваються. Наприклад, пізня капуста – огірки та помідори.

Якщо ви добре удобрили ґрунт гноєм, у перший рік краще посадити в цьому місці капусту, салат або огірки, наступного - селера, буряк, морква, цибуля, хрін, томати. А вже тільки на третій садіть квасолю чи горох.

Допустимі ущільнені посіви, коли з однієї площі можна зібрати збільшену кількість врожаю. А два врожаї можна отримати за повторних посівів. Якщо спочатку посадити рослини з відносно довгим періодом дозрівання, а потім – культури скоростиглі.

Читайте також:

У вас залишився тиждень, поспішайте: що додати до лунки з озимою цибулею, секретна суміш.

Додайте це до городу прямо зараз і наступного року врожай вас вразить: секрет із Одеси, про який мовчать.