Сало приносить користь здоров'ю за помірного споживання. Воно багате на жиророзчинні вітаміни A, D, E і B, а також такі важливі мінерали, як марганець, цинк і селен, потужний антиоксидант.

Сало також містить жирні кислоти омега-3, які мають вирішальне значення для здоров'я мозку та зменшення запалення, а також арахідонову кислоту, корисну для здоров'я клітин у таких органах, як мозок, серце та нирки.

Лецитин у салі підтримує здоров'я судин, а холін допомагає жировому та загальному обміну речовин. Однак, враховуючи високий вміст насичених жирів, його слід вживати помірно.

Рекомендована денна кількість:

Сало містить 900 ккал на 100 г, що робить його дуже калорійним. Експерти радять обмежити споживання до 20-30 грамів на день, в ідеалі на початку дня та у поєднанні з крохмалистими овочами, такими як картопля та буряк, які покращують його смак та засвоюваність.

Запобіжні заходи для певних груп:

Популярні новини зараз

Це буде ваша найздоровіша розсада: як правильно використовувати екстремальний спосіб з окропом

Ну хоча б тут ціни радують: у супермаркетах подешевшав цукор, але борошно взяло курс на здорожчання

Полуницю не потрібно вкривати чим завгодно: секрети, які допоможуть відлякати гризунів узимку

Маша Єфросиніна нарешті показала радість зустрічі з воїном ЗСУ: "Як сильно мені зараз потрібний"

Показати ще

Хоча загалом це безпечно, людям із проблемами жовчного міхура чи підшлункової залози слід бути обережними, оскільки перетравлення сала потрібні особливі ферменти і жовчні кислоти.

Людям із серцево-судинними або нирковими захворюваннями також слід обмежити вживання сала через його насичені жири та натрій у солоних версіях, які можуть підвищувати артеріальний тиск.

Свіже сало краще через низький вміст натрію, а витриманого, пожовклого сала слід уникати, оскільки воно вказує на окислення.

Сало

Холестерин у салі:

Сало містить близько 95 мг холестерину на 100 г. Холестерин необхідний для вироблення гормонів та синтезу вітаміну D, але баланс між холестерином «хорошим» і «поганим» є ключем до запобігання утворенню бляшок у кровоносних судинах. Для здорової людини ця кількість керована, але людям із серцево-судинними захворюваннями слід бути особливо уважними при її споживанні.

Вибір корисного сала:

Вибирайте сало, яке пройшло санітарні перевірки, щоб уникнути забруднення, і шукайте м'яке ніжне сало від молодих тварин, в ідеалі без м'ясних прожилок.

Сало для дітей:

Сало може принести користь дитячому раціону, сприяючи формуванню клітин та забезпечуючи енергією починаючи з віку 3–4 років. Щоденне споживання жиру для дітей віком 3–7 років має становити близько 3,0–3,5 грама на кілограм ваги тіла, з 75% тваринних жирів, включаючи сало, та 25% рослинних жирів.

Кращий спосіб засолювання:

Щоб мінімізувати споживання солі, вибирайте сухе засолювання, яке накопичує менше солі. Перед їжею зіскребіть надлишки солі із зовнішнього шару, щоб споживання натрію залишалося в межах рекомендованих норм (до 5 грамів на день відповідно до рекомендацій ВООЗ).

Читайте також:

Ніжне та ароматне: рецепт засолювання сала на зиму від наших дідів

Дивовижний факт: що буде, якщо їсти квашену капусту щодня

Як правильно та швидко зварити буряк, щоб годинами не стояти біля плити – хитрість 30 хвилин